Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 48 uur
Veilig online betalen met iDeal

Nieuws

INFORMATIE

Madenziekte (Myiasis) bij konijnen

Wat is Myiasis?
Madenziekte (Myiasis) is een zeer pijnlijke en dodelijke ziekte voor konijnen. Het komt vooral voor tijdens de warmere periode van het jaar. Myiasis wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg die je veel tijdens deze periode ziet. Deze bromvlieg legt eitjes in de ontlasting die aan de vacht van het konijn zit geplakt. Doordat de bromvliegen van viezigheid houden, is een vies konijnenhok of de ontlasting op het konijn de perfecte broedplaats. De eitjes die de vlieg legt ontwikkelen zich tot maden die zich vervolgens door de huid van het konijn vreten. Erg pijnlijk zoals je je vast kan voorstellen. Maar naast dat het heel pijnlijk is, kan het al binnen 24 uur dodelijk zijn. Zorg dus voor de juiste voorzorgsmaatregelen en neem bij vermoeden van Myiasis bij jouw konijn direct contact op met een dierenarts!

Symptomen van Myiasis
In het beginstadium is Myiasis lastig te herkennen, omdat de maden onder de vacht in de huid zitten. Wel zijn er enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat jouw konijn deze madenziekte heeft:

Een nat en/of vies achterwerk
Stinkende geur
Sloom- en sufheid
Veel groenblauwe bromvliegen in de omgeving/het hok 
Maden zichtbaar in de vacht

Voorkomen van Myiasis
Zeker bij Myiasis geldt: voorkomen is beter dan genezen. Volg de tips hieronder om de kans zo klein mogelijk te houden dat jouw konijn Myiasis krijgt.


1. Check je konijn dagelijks
Het is heel belangrijk om elke dag jouw konijn te checken. Let goed op zijn gedrag, mate van activiteit en vooral op de ontlasting en aanwezigheid van maden. De ontlasting mag niet te zacht zijn, omdat het dan gemakkelijk in de vacht blijft hangen. Zit er toch wat ontlasting in de vacht van jouw konijn? Gebruik dan een kammetje en warm water om dit te verwijderen. 

2. Gebruik regelmatig Anti Myiasis spray
Door jouw konijn regelmatig te behandelen met de Anti Myiasis spray van Beaphar heb jij de belangrijkste stap al gezet. De spray voorkomt dat vliegeneitjes zich ontwikkelen tot maden. Ook worden eventueel aanwezige maden gedood. De spray werkt drie maanden, maar in de warme zomermaanden moet je je konijn elke maand behandelen. Behandel je konijn van april tot en met november met de spray. 

3. Zorg voor een schoon hok
Maak regelmatig het hok helemaal schoon en controleer en verschoon dagelijks het poep- en plasplekje van jouw konijn. Hierdoor zullen vliegen minder snel op het hok afkomen.

4. Zorg voor een vezelrijk dieet
Een konijn heeft een vezelrijk dieet nodig. Verkeerde of kwalitatief slechte voeding met te weinig vezels kan namelijk voor diarree zorgen, waardoor dit gemakkelijk aan de vacht van jouw konijn blijft plakken en vliegen aantrekt. 

5. Plaats een hor voor jouw konijnenhok
Door jouw konijnenhok met een hor te beschermen verklein je de kans dat vliegen binnen komen en eitjes leggen.

Vermoeden van Myiasis?
Vertoont jouw konijn symptomen van Myiasis en denk je dat jouw konijn last heeft van deze madenziekte? Wacht dan niet en neemt direct contact op met een dierenarts! Omdat het binnen 24 uur al dodelijk kan zijn is er geen tijd te verliezen.