Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 48 uur
Veilig online betalen met iDeal

Nieuws

INFORMATIE

Hoe maak ik mijn kitten zindelijk?

Over het algemeen is het zindelijk maken van een kitten niet moeilijk. Kittens zijn van zichzelf namelijk schone dieren en vaak leren ze van hun moeder al hoe ze gebruik moeten maken van een kattenbak. Maar mocht jouw kitten toch nog wat training nodig zijn: hieronder vind je een aantal handige tips!

Toegankelijke bak
Om een kitten zindelijk te maken is een kattenbak natuurlijk essentieel. Vaak zijn de kattenbakken voor volwassen katten nog te hoog qua instap. Speciaal hiervoor zijn er handige kittenbakjes waarmee jij de zindelijkheidstraining kan beginnen. Wanneer je merkt dat jouw kitten te groot wordt voor de kittenbak kan je overgaan naar een volwassen kattenbak waarbij je eventueel eerst de kap nog even van de bak haalt. Zo kan je kitten langzaam wennen aan de grotere bak.

Zorg ook voor een goede plaats van de kattenbak: zet hem op een plek waar jouw kitten goed bij kan, maar waar hij toch privacy heeft. Zet hem niet in de looproute of naast een wasmachine of droger. Je kitten kan namelijk flink schrikken als die ineens aangaat, waardoor hij de schrik associeert met de kattenbak en niet meer op de bak wil.

Zet de kattenbak ook op een plek waar je kitten uitzicht heeft over de ruimte. Dit zorgt namelijk voor een gevoel van veiligheid.

Help je kitten
In het begin zal je je kitten een beetje moeten helpen bij het zindelijk worden. Zet hem in de ochtend, in de avond en na het eten op de kattenbak. Op deze momenten doen ze namelijk vaak hun behoefte. Observeer ook goed het gedrag: als je kitten staat te draaien en te zoeken gaat hij hoogstwaarschijnlijk zijn behoefte doen. Zet hem gelijk op de bak, geef hem wat privacy en beloon hem met wat lekkers als het gelukt is!

Maak de kattenbak schoon
Katten zijn schone dieren en houden dus ook van een schone bak. Schep elke dag de ontlasting uit de bak en maak de kattenbak bij het verversen schoon met kattenbakspray zodat alle geurtjes verwijderd worden.
Tip: wil jij je je kattenbak zo lang mogelijk fris houden? Gebruik dan kattenbak granules! Hiermee worden vieze luchtjes voorkomen en wordt gebruiksduur van de kattenbakvulling verdubbeld!

Kies de juiste kattenbakvulling
Er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling die we grofweg kunnen opdelen in klontvormende en absorberende kattenbakvulling.

Klontvormende kattenbakvulling versmelt wanneer het in contact komt met vloeistof. Hierdoor worden er klontjes gevormd die met een kattenbakschepje gemakkelijk verwijderd kunnen worden, zonder dat de hele bak verschoond moet worden.
Absorberende kattenbakvulling werkt als een spons waardoor vocht en geurtjes snel worden opgenomen. Je schept de vaste ontlasting uit de bak en woelt af en toe de bak om waardoor het absorptievermogen gelijk blijft.

Welke van deze twee je kiest maakt voor de kat eigenlijk niet zo veel uit. Het heeft puur te maken met het onderhoud voor de verzorgers van de kat, voor jou dus! Wel kan je kat voorkeur hebben voor een fijne korrel of juist de wat grovere korrel. Dit is een kwestie van uitproberen.

Klik hier voor ons assortiment kattenbakvulling!

Ongelukje?
In het begin zal het vast een keertje voorkomen dat je kitten een plasje buiten de bak doet. Zorg ervoor dat je dit plekje gelijk goed schoonmaakt met CSI Urine! Opgedroogde urine heeft namelijk een hardnekkige ammoniakgeur die je met gewoon schoonmaakmiddel nooit helemaal kan verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je kitten steeds weer terug zal gaan naar dit plekje, omdat hij de geur herkent. Met CSI Urine wordt de ammoniakgeur volledig afgebroken op moleculair niveau zodat de geur volledig is verwijderd en je kitten niet weer op dat plekje zal plassen.