Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 48 uur
Veilig online betalen met iDeal

Nieuws

INFORMATIE

Gedragsproblemen bij je hond

Ongewenst gedrag is een probleem zodra jouw hond, de omgeving of jij als eigenaar er last van hebt. Je kunt hierbij denken aan trekken aan de lijn, stress bij het alleen laten, agressie tegen andere honden of opspringen tegen andere mensen.

 

Ongewenst gedrag van een hond komt vaak voor en eigenlijk is het heel normaal. Een hond heeft hele andere instincten heeft dan wij als mens. In de natuur draait het om het recht van de sterkste, maar in onze maatschappij niet. Als een hond niet getraind wordt hoe hij zich moet gedragen als sociaal lid van een gezin, dan zal hij ongewenst gedrag gaan vertonen. En dat ongewenste gedrag is dus heel natuurlijk voor een hond, maar voor mensen ongewenst.

 

Voordat we verder gaan naar de veelvoorkomende vormen van ongewenst gedrag is het goed om het verschil tussen ongewenst gedrag en gedragsstoornissen nog even te benoemen. Bij ongewenst gedrag kan je denken aan de hierboven genoemde problemen zoals trekken aan de lijn of opspringen tegen mensen – deze problemen kunnen vaak met training opgelost worden. Een gedragsstoornis daarentegen is chronisch abnormaal gedrag en wordt vaak veroorzaakt door trauma’s, chronische stress, extreme angst of medische stoornissen. Dit kunnen bijvoorbeeld bijtende honden zijn die zonder duidelijke reden veel agressie kunnen vertonen, of honden die altijd beginnen te grommen als je ze wil aaien. Bij deze problemen is het aan te raden om naar een gedragstherapeut of dierenarts te gaan om de onderliggende oorzaken te onderzoeken.

 

Veelvoorkomende vormen van ongewenst gedrag

 

Niet luisteren

Je hond komt niet meer als je hem roept of voert geen commando’s meer uit. Dit kan komen doordat honden soms hele andere dingen leren dat dan wij denken. We zijn in de verwachting dat een hond weet dat ‘zit’ betekent dat hij moet gaan zitten, maar hij kan bijvoorbeeld ook geleerd hebben dat hij beloond wordt voor zitten als je als eigenaar met je hand naar de zak met beloningen gaat. Of dat hij moet gaan zitten als je voor je eigen deur ‘zit’ zegt.

 

Heb je een hond die net een bepaald commando heeft ‘geleerd’, dan is de kans groot dat hier het probleem zit. Varieer tijdens het aanleren met hoe en waar je het commando geeft en let daarbij goed op waar en wanneer je hond wel of niet reageert. Zodra je het idee hebt dat de hond het commando begrijpt, ga dan eens op andere locaties trainen.

                        

Blaffen

Blaffen wordt vaak gezien als een vorm van agressie, maar dit is niet waar. Sterker nog, bij agressie wordt er zelfs niet geblaft. Blaffen kan verschillende oorzaken hebben. Je hond kan blaffen als hij bang is of zich geïntimideerd voelt, maar ook als hij enthousiast is, wanneer hij jou wil waarschuwen of als hij graag aandacht wil. Wanneer je hond veel blaft als jij afwezig bent is de kans groot dat verlatingsangst de oorzaak is. Belangrijk is om er achter te komen wat de oorzaak is van het blaffen. Als je dit weet kan je gericht gaan trainen in samenwerking met een gedragsdeskundige.


Interieur slopen

Je komt thuis, opent de voordeur en je woonkamer is een ravage. De bank is aangevreten, kussenvulling ligt verspreid over de vloer en je favoriete schoen mist een hap uit de hak. Dit zeer ongewenste gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Het kan vernieling uit verveling zijn of een tekort aan beweging. Ook kan je hond last hebben van verlatingsangst. Probeer erachter te komen of je hond begint met slopen gelijk nadat je weg bent, of dat het slopen pas na een tijdje begint. Wanneer je hond gelijk begint met slopen kan dit wijzen op verlatingsangst, en wanneer je hond pas na een tijdje sloopt zou verveling hier de oorzaak van kunnen zijn. Zorg in dit laatste geval voor lichamelijke én geestelijke uitdaging, door veel te wandelen, fietsen, joggen of zwemmen met je hond. Voor geestelijke uitdaging zijn hondenspellen een goede oplossing.

 

Oneetbare dingen eten

Als je hond een makkelijke eter is, heeft dat veel voordelen. Je hond eet altijd zijn brokken op en belonen tijdens trainen is een makkie. Alleen het nadeel is dat deze honden ook geneigd zijn dingen te eten die niet eetbaar of ongezond zijn. Denk aan het eten van poep of andere oneetbare voorwerpen zoals pennen of sokken. De oorzaken van het eten van poep zijn nog niet duidelijk, maar bij het eten van voorwerpen zoals pennen of sokken kan verveling de oorzaak zijn. Ook kan de oorzaak zijn dat honden een instinctieve drang hebben om te eten zodra er iets te eten is: in de natuur weet je maar nooit wanneer je weer de gelegenheid krijgt.

 

Niet alleen kunnen zijn

Verlatingsangst is een vervelend probleem, zowel voor je hond als voor jou (en je buren). Je kan verlatingsangst herkennen aan piepen en blaffen wanneer je afwezig bent. Ook kan je hond juist extreem onrustig worden wat zich uit in heen en weer rennen en soms hierdoor urineren en ontlasten in huis. Om goed te beoordelen welk gedrag jouw hond laat zien als je van huis bent kan je een camera aanschaffen, waarmee je in de gaten kan houden wat je hond doet als je weg bent. Aan de hand van dit gedrag kan je aan de verlatingsangst gaan werken.

 

Opspringen tegen mensen

Wanneer je hond tegen jou of anderen opspringt is dit een uiting van enthousiasme: het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt komen van je gezicht voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op. Het is dus geen dominant gedrag maar het is meer vriendelijk en vrolijk bedoeld. Wel kan het alsnog behoorlijk vervelend zijn, zeker voor vreemden of kinderen. Hierom is het belangrijk om dit gedrag van jongs af aan af te leren.Trekken aan de lijn

Trekt jouw hond aan de lijn? Hier zijn veel mogelijke oorzaken voor. Wanneer je hond gelijk aan de lijn trekt als je naar buiten stapt kan dit zijn omdat je hond niet voldoende beweging krijgt gedurende de dag en nu graag zijn energie kwijt wil raken. Ook kan het zijn dat je hond nodig zijn behoefte moet doen.

Maar het kan ook zo zijn dat je hond het nog heel erg spannend vind om naar buiten te gaan. Hij zal dan aan de lijn trekken om zo snel mogelijk weer terug naar huis te kunnen. Als je vermoed dat dit laatste het geval is, maak dan de wandeling zo leuk mogelijk en speel met je hond tijdens het uitlaten. Hierdoor zorg je dat hij een goede ervaring krijgt bij het uitlaten en meer ontspannen meeloopt.

 

Bij jonge honden is de reden vaak dat ze gewoon te enthousiast zijn en een sneller looptempo hebben dan de eigenaar. Het is belangrijk om zo jong mogelijk aan te leren dat je hond correct aan de lijn loopt, want het trekken aan de lijn is niet alleen vervelend omdat je niet ontspannen kan lopen, ook kan het op lange termijn schadelijk zijn voor jouw eigen schouders en arm. Wanneer je met je hond naar puppy- of hondentraining gaat zal het lopen aan de lijn daar zeker behandeld worden.

 

Dier all in hondenschool

Herken jij jouw hond in één of meer van bovenstaande gedragsproblemen en wil je hier graag aan werken? Wacht dan niet langer en geef jou en je hond op voor de Dier all in hondenschool! Hier train je onder begeleiding van kynologisch instructrice Sylvia de Haan aan gedrag, gehoorzaamheid en omgangsvorming. Er worden puppycursussen gegeven maar ook zeker training aan de volwassen en oudere honden. Een hondenschool voor honden van pup tot senior dus! Klik hier voor meer informatie en opgeven.