Gratis verzending vanaf €29,-
Levering binnen 48 uur
Veilig online betalen met iDeal

Nieuws

INFORMATIE

Algenbestrijding in je aquarium

Heb jij last van algen in je aquarium en heb je álles al geprobeerd om ervan af te komen?

Wij vertellen je graag hoe je voor eens en altijd af komt van die vervelende groene waas over je aquariumruit. Er zijn namelijk meerdere factoren die kunnen spelen bij een algenplaag.

 

LICHT

Zorg dat je aquarium niet in direct zonlicht staat en laat je aquariumlicht nooit te lang* aan staan. Te veel licht in combinatie met te weinig voedingsstoffen zorgt er namelijk voor dat je planten aan hun maximum zitten qua groeien, wat ruimte geeft voor algen om te ontwikkelen in je aquarium.

 

*Wat is te lang?

Dat is per aquarium verschillend. Begin eens met 10 uur licht per dag. Merk je dat je planten niet goed meer groeien? Verleng dan de lichturen eens met één of twee uurtjes, tot maximaal 12 lichturen in totaal. Groeien je planten te snel of wordt de aquariumruit heel groen? Doe het licht dan elke week een uur eerder uit tot minimaal 6 lichturen per dag. Hou vooral je planten goed in de gaten: wanneer deze stoppen met groeien staat je licht te kort aan.

 

SCHOON

Hou je aquarium goed schoon: zorg dat de bodem en het filter niet erg vervuild zijn. Veel vuil in het aquarium zal een hoog nitraatgehalte veroorzaken, aangezien nitraat een stof is die vrijkomt bij het afbreken van vuil. Algen zijn gek op nitraat en zullen hier snel door groeien, wat de algengroei flink zal vermeerderen.


De bodem van je aquarium kan je heel gemakkelijk schoon houden met de 
Tetra bodemreinigers.

 

AQUARIUMPLANTEN

Zorg voor veel snelgroeiende planten in je aquarium, vooral in een pas opgestart aquarium.

 

Zoals al eerder benoemd komt bij het afbreken van vuil nitraat vrij. Deze stof kan voor vissen in hoge concentratie giftig zijn, maar voor planten is het een ideale voedingsstof. Doordat snelgroeiende planten de voedingsstoffen zoals nitraat snel opnemen voorkom je dus onder andere dat het nitraatgehalte in je aquarium te hoog wordt.

In pas opgestarte aquaria kunnen de filters het vaak niet aan om de hoge concentraties van stoffen als nitraat af te breken. Planten vangen op zo’n moment dus het onvermogen van het filter op waardoor algen niet de kans krijgen om zich te ontwikkelen.

 

Verder gebruiken snelgroeiende planten veel voedingsstoffen uit het water die normaal gesproken benut zouden worden door de algen. De planten kapen dus de voedingsstoffen voor de algen weg, zodat de algen geen kans meer krijgen om deze op te nemen en te groeien.

 

Gebruik een voedingsbodem in je aquarium om krachtige en gezonde plantengroei te ondersteunen!

 

BALANS

Het nitraatgehalte en het fosfaatgehalte zijn de twee meest belangrijke algengroeiparameters in het aquarium. Daarnaast is ook de carbonaathardheid van het water zeer belangrijk omdat dit de buffercapaciteit op peil houdt als je algen gaat behandelen met algenbestrijdingsmiddelen.

Het is belangrijk om nitraat, fosfaat en carbonaathardheid in goede balans te houden. Bij een goede balans wordt de plantengroei gestimuleerd en bestrijdt je tegelijk de algengroei in je aquarium. Als je een disbalans hebt, bijvoorbeeld te veel nitraat of te veel fosfaat, zorgt dit voor algengroei. Om erachter te komen of jouw aquarium in balans is kan je de Tetra AlgaeControl Teststroken gebruiken. Deze eenvoudige teststroken laten jou in 60 seconden weten of jouw water in orde is.

Geeft de teststrook een disbalans aan? Dan kan je je water behandelen met de
Tetra SOS-producten om jouw water zo snel mogelijk weer in balans te krijgen!